اثر تلقیح باکتریایی و اسانس های نعناع، مرزه و زیره بر ترکیب شیمیایی، قابلیت هضم برون تنی و فراسنجه های تولید گاز آزمایشگاهی سیلاژ ذرت - فاطمه هادیان; فرزاد قنبری; جواد بیات کوهسار; رضا راه چمنی (تحقیقات تولیدات دامی, 2018)
این پژوهش به منظور بررسی تاثیر تیمارهای تلقیح باکتریایی (لاکتوباسیلوس پلانتارم، یک میلیگرم به ازای هر کیلوگرم علوفه تازه) و اسانسهای نعناع، مرزه و زیره (125 و250 میکرولیتر به ازای هر کیلوگرم علوفه تازه) بر ترکیب شیمیایی، فراسنجههای تولید گاز و قابلیت هضم برونتنی سیلاژ ذرت در قالب طرح کاملاً تصادفی (8 تیمار و 3 تکرار) انجام شد. گیاه کامل ذرت در مرحله دانه خمیری (حدود 30 درصد ماده خشک) به وسیله خردکن (به صورت قطعات 2 تا 3 سانتیمتری) برداشت شد. تهیه سیلاژ در کیسههای پلاستیکی دو لایه انجام شد. افزودنیها در حین سیلو کردن روی ماده سیلویی اسپری شده و سیلوها بعد از 45 روز باز شدند. ترکیب شیمیایی سیلاژ ذرت تحت تاثیر افزودنیها قرار گرفت (05/0P<). تلقیح باکتریایی، اسانس نعناع (250 میکرولیتر) و مرزه غلظت کربوهیدراتهای محلول در آب را افزایش دادند. پروتئین خام در تیمارهای تلقیح باکتریایی و اسانس مرزه (125 میکرولیتر) کاهش یافت. غلظت الیاف نامحلول در شوینده اسیدی با افزودن اسانس مرزه (250 میکرولیتر) و زیره کاهش یافت. سطوح 250 میکرولیتر اسانسهای مرزه و زیره موجب کاهش حجم و پتانسیل تولید گاز شدند (05/0P<). غلظت انرژی قابل متابولیسم و اسیدهای چرب کوتاه زنجیر به وسیله سطح 125 میکرولیتر نعناع افزایش یافت (05/0P<). تلقیح باکتریایی، قابلیت هضم ماده خشک و ماده آلی نمونهها را در شرایط برونتنی افزایش داد (05/0P<). سطح 125 میکرولیتر اسانس نعناع تولید توده میکروبی و بازده آن را افزایش داد (05/0P<). بهطور کلی، تلقیح باکتریایی و سطح 125 میکرولیتر اسانس نعناع در بهبود ارزش تغذیهای سیلاژ ذرت موثر بودند.