Dendroflora zabytkowego parku w Kijanach - Margot Dudkiewicz; Marek Dąbski; Wojciech Durlak (Acta Scientiarum Polonorum. Formatio Circumiectus, 2015)
Zabytkowy park dworski położony w Kijanach, gm. Spiczyn (woj. lubelskie) istniał już w XVII w., jako ogród regularny, a w 2. połowie XIX w. został przekształcony w kierunku krajobrazowym. Obiekt ma bogatą historię i w pełni zasługuje na ochronę. Szczegółowa inwentaryzacja dendroflory wykazała, że w przypałacowej części parku rośnie 299 roślin drzewiastych, należących do 23 gatunków z przewagą Fraxinus excelsior L., Tilia cordata Mill., Robinia pseudoacacia L. i Acer pseudoplatanus L. Największym walorem badanego obiektu są stare okazy drzew – 14 egzemplarzy w wieku od 66 do 131 lat, w tym 7 drzew o obwodach pomnikowych. Obecnie park ulega stopniowej naturalizacji, zatraca swój pierwotny układ przestrzenny i wymaga rewaloryzacji.