ТРИВАЛІСТЬ ЖИТТЯ ТА ПРОДУКТИВНІСТЬ СВИНОМАТОК РІЗНИХ ТИПІВ АДАПТАЦІЇ - В. І. Халак (Тваринництво Степу України, 2022)
В роботінаведено результати дослідженьтривалості життя та відтворювальних якостей свиноматок плюсадаптивного, модального та мінусадаптивного типів адаптації, визначено крите-рій відбору високопродуктивних тварин за індексом «тип адаптації свиноматки (ТАСв) (методика авторастатті), розраховано економічну ефективність використання тварин піддослідних груп.Дослідження проведено в агроформуваннях Дніпропетровської області та лабораторії тва-ринництва ДУ«Інститут зернових культур НААН». Роботу виконано згідно програми наукових до-сліджень No31 «Генетичне поліпшення сільськогосподарських тварин, їх відтворення та збереження біорозмаїття (Генетика, збереження та відтворення біоресурсів у тваринництві)».Оцінку свиноматок за показниками довготривалої адаптації і відтворювальних якостей про-водили з урахуванням наступних ознак: тривалість життя, міс.; тривалість племінного викори-стання, міс; одержано опоросів; одержано поросят усього, гол.; одержано живих поросят, гол; багатоплідність, гол; маса гнізда на час відлучення у віці 30 діб, кг; збереженість поросят до відлу-чення, %. Біометричнуобобку результатів досліджень проводили за методиками В.П. Коваленка та ін.. (2010).Результати дослідження показали, що свиноматки підконтрольної популяції за середніми показниками багатоплідності та маси гнізда на час відлучення належать до І класу та класу еліта. Коефіцієнт варіації зазначених ознак у свиноматок великої білої породи коливається у межах від 9,48 до 10,02 %. З урахуванням внутріпородної диференціації свиноматок за індексом «тип адапта-ції свиноматки» достовірну різницю між тваринами плюс-і мінус адаптивних типів встановлено за тривалість життя, тривалістю племінного використання свиноматки, а також показниками «оде-ржано опоросів», «одержано живих поросят усього, гол.»,«багатоплідність, гол.» та «маса гнізда на час відлучення у віці 30 діб, кг». Кількість достовірних коефіцієнтів парної кореляції між ознака-ми довготривалої адаптації та відтворювальними якостями свиноматок великої білої породи ста-новить 57,14 %. Даний біометричний показник коливається у межах від –0,137 (tr=0,81) до +0,987 (tr=382,10). Критерієм відбору високопродуктивних свиноматок за індексом «тип адаптації свино-матки» є показники 29,88-45,21 бала.Максимальну прибавку додаткової продукції одержано від свиноматок плюcадаптивного типу +2,88 %, а її вартість становить +79,51 грн. / гол./ опорос.