Glasbene povezave med Moravsko in slovenskimi deželami v obdobju baroka - Jana Spáčilová (De Musica Disserenda, 2021)
Razprava se ukvarja z glasbenimi stiki med Moravsko in slovenskimi deželami v prvi polovici 18. stoletja. Kulturna izmenjava je v tem času potekala predvsem po zaslugi povezave med bratoma Wolfgangom Hannibalom in Sigmundom Feliksom, grofoma Schrattenbach. Njuno skupno zanimanje je med drugim predstavljala glasba, s čimer se ukvarja pričujoča razprava, in sicer na podlagi korespondence iz časa, ko je starejši, Wolfgang, služboval v Italiji, medtem ko je bil njegov mlajši brat v Salzburgu. Wolfgangovi premestitvi na Moravsko je sledila Sigismundova v Ljubljano. Dokumentacija iz zadnjega obdobja je še bogatejša, saj so poleg pisem na voljo tudi dokumenti o osebnih obiskih ter samo v Ljubljani ohranjena na moravskem tiskana operna besedila. Drugi del razprave glavno pozornost namenja gostujočim italijanskim opernim skupinam v Brnu in Ljubljani, predvsem skupnim pevcem in glasbenem repertoarju.