Türkiye’deki İnternet Gazetelerinde Yurttaş Katılımının İşleyişi ve Sınırları - Tolga Çevikel (İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, 2014)
Bu çalışma, Türkiye’deki internet gazetelerinde hayata geçirilen okur yorumları, anketler, forumlar, yurttaş haberleri, yurttaş blogları vb. katılımcı uygulamalar üzerinden, katılımcı gazeteciliğin mevcut durumunu analiz etmektedir. Çalışma, eleştirel bir perspektifle yurttaş katılımının sınırlarını ortaya koymaya çalışmakta; yurttaşların haber üretim süreçlerine ne düzeyde katıldıklarını ve bu süreçlerin kontrolünde ne ölçüde etkili olduklarını sorgulamaktadır. Çalışma bu amaçla, internet gazetelerinde yer alan mevcut katılımcı uygulamaların çeşitliliğini ve yaygınlığını ölçmekte ve bu uygulamaların işleyişini düzenleyen kural ve ilkeleri saptamaya çalışmaktadır. Çalışmada kullanılan veriler, üç farklı türden (basın, televizyon, çevrimiçi) medya kuruluşuna ait toplam 50 internet gazetesi üzerinde gerçekleştirilmiş kapsamlı bir çevrimiçi analizin sonucunda elde edilmiştir. Araştırmanın bulguları, Türkiye’de katılımcı gazeteciliğin beklenenden yavaş ve ağır aksak geliştiğini; haber üretiminin pek çok aşamasının yurttaşlara kapalı tutulduğunu, kısmen açık olan aşamaların ise profesyonel gazeteciler tarafından sıkı bir şekilde kontrol edildiğini ortaya koymaktadır.