مقاله مروری: مروری بر ارزیابی بهبود اثر تنش خشکی در تیمار با ریزجانداران مفید خاکزی بر جوانه زنی و بنیه بذر گیاه مادری سویا - آیدین حمیدی (علوم و تحقیقات بذر ایران, 2016)
بروز تنشهای محیطی در مدت تشکیل بذر روی گیاه مادری اثر قابل ملاحظهای بر جوانهزنی و بنیه دارد. از سوی دیگر، ریزجانداران مفید خاکزی مانند باکتریهای تحریک کننده رشد و قارچهای میکوریز از قابلیت بالقوه تولید مواد بهبود دهنده جوانهزنی و بنیه بذر برخوردارند و تیمار بذر با آنها یکی از روشهای محتمل برای بهبود و احیای کیفیت بذر محسوب میشود. براین اساس، تحقیقاتی با تولید بذر ارقام و ژنوتیپهای مختلف سویا تحت تأثیر تنش خشکی بهصورت آبیاری پس از50 ، 100و 150میلیمتر تبخیر از تشتک تبخیر کلاسA تولید شدند و تیمار بذر با باکتریهای تحریک کننده رشد برادیرایزوبیوم جاپونیکوم، ازتوباکتر کروکوکوم، آزوسپیریلوم برازیلنس، آزوسپیریلوم لیپوفروم و سودوموناس فلورسنس و قارچ میکوریز گلوموس موسه اجرا گردید. مرور نتایج این تحقیقات مشخص ساخت، با بروز تنش خشکی در تمامی ارقام و ژنوتیپهای مورد بررسی سویا، درصد گیاهچههای عادی و طول و وزن خشک گیاهچه کاهش و متوسط زمان جوانهزنی افزایش یافتند، ولی ارقام و ژنوتیپها از لحاظ این صفات تفاوت داشتند و ارقام ویلیامز، لینفورد و زالتازالها از تحمل بیشتری برخوردار بودند. همچنیناز میان ریزجانداران مفید خاکزی مورد بررسی، تیمار بذر با باکتری برادیرایزوبیوم جاپونیکوم از قابلیت بیشتری برای بهبود و احیای جوانهزنی و بنیه بذر ارقام و ژنوتیپهای مورد بررسی سویا برخوردار بود.