Проектування пакувальних полімерних плівкових матеріалів із бар’єрними властивостями - Олександр Євгенович Колосов; Дмитро Едуардович Сідоров; Сергій Віталійович Малецький (Вісник Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»: Серія «Хімічна інженерія, екологія та ресурсозбереження», 2016)
Описано базові вимоги до полімерного плівкового пакувального матеріалу, призначеного для довготривалого зберігання харчових продуктів. Проаналізовано основні типи взаємодій упакованого продукту і паковання. Вказано, що простіше ізолювати внутрішній простір полімерного плівкового паковання від навколишнього середовища. При цьому з ізольованого простору паковання можна видалити повітря, зокрема, вакуумуванням, або замістити його інертним газом чи сумішшю. Зазначено, що проникність газів і газових сумішей крізь непористу полімерну плівку розглядають у рамках механізму «розчинення – дифузія». При цьому уявлення про проникність передбачає три стадії: розчинення проникної речовини на межі поділу; дифузія речовини в полімерній плівці в бік меншої її концентрації; десорбція проникної речовини на протилежній межі поділу.