Modern Japonya'da Konfüçyen Felsefî Değerler - Mie SHÎGEMÎTSU (Değerler Eğitimi Dergisi, 2004)
Japonya, tarih boyunca yeni yabancı fikirler ülkeye girdiğinde karmaşık bir ayıklama ve uyum süreci takip etmiştir. Bu süreç Japonya'ya M.O. beşinci yüzyıl civarında giren Konfüçyen felsefî değerlere de uygulanmıştır. Bu değerlerden bazıları Japon bağlamına uymaları için yerli fikirlerle harmanlanmıştır. Bu makalede, Konfüçyen felsefî değerlerin modern Japonya bağlamında oynadıkları rol incelenmektedir. Bu çalışma, Japonya'nın tarihi, eğitimi vo ekonomisiyle ilgili belgelere dayanmaktadır. Her ne kadar birçok Japon, davranışlarının doğasını farketmemiş olsa da Konfüçyen felsefî değerlerin bugünkü Japonya'da önemi olmaya devam ettiklerini örnekler üzerinden gösteren makale, değişik bağlamlardaki değerlerin ve davranışların karşılaştırılması suretiyle bilinçli ya da bilinçsiz olarak birçok Japon'un Konfüçyen felsefî değerlere özgü ahlâkî kuralları iakip ettiğini göstermektedir.