Arap Dilinde Tenâzu‘ - Yusuf AKÇAKOCA (İlahiyat Tetkikleri Dergisi, 2016)
Bu makale, “Tenâzu‘” konusunun Arap Dili’ndeki yerini, dilbilimcilerin konuyu ele alış şeklini,ilk kaynaklarda işlenişini, tartışma konusu olan yönlerini ve “Tenâzu‘” konusunun anlama bakanyönünü açıklamaktadır.Tenâzu‘, önce gelen iki veya daha fazla âmilin sonra gelen bir veya daha fazla açık (görünen)mamûlde amel etme durumudur.Çalışmamız önce gelen âmillerden hangisinin sonra gelen mamûlde amel etme önceliğini incelemiştir.Tenâzu‘da iki rükün vardır, biri en az iki fiil veya fiilimsiden oluşan âmiller, diğer rükünde,açık gelen isimdir. örnekte görüldüğü gibi fiil cümlesinin her iki yüklemi olanve fiilleri (yüklemleri), özne veya nesne konumunda olan kelimesinde amel etmek istemektedirler.Basralı dilcilere göre ikinci fiil olan nun amel etme önceliği olduğundan kelimesi,ikinci fiilin nesnesidir. Kûfeli dilcilere göre amel etme önceliği birinci fiile ait olduğundan kelimesi,birinci fiilin öznesi hükmündedir. Her iki durumda da cümlenin anlamı değişmemektedir.Bu konu, gramer kitaplarında çok fazla tartışılmıştır. Burada konunun tartışmalı yönleri tahliledilmiş ve okuyucuya konu bir bütün olarak sunulmaya çalışılmıştır.