Les pastures de muntanya de la Serra de l’Aramo (Massís Central Asturià): anàlisi geoecològica, evolució històrica i dinàmica recent - Salvador Beato Bergua; José Luis Marino Alfonso; Miguel Ángel Poblete Piedrabuena; Raquel Cunill Artigas; José Manuel Rodríguez Berdasco (Documents d'Anàlisi Geogràfica, 2021)
S’analitzen les pastures montanes i subalpines de la Serra de l’Aramo, bastió calcari del Massís Central Asturià, centrant-se no només en l’estat i la composició dels prats, sinó també en el seu origen i esdevenir històric, especialment en la dinàmica actual. Les metodologies emprades inclouen, entre d’altres, l’estudi florístic i fitosociològic, la cartografia de cobertes vegetals i d’hàbitats d’interès comunitari de port herbaci, l’assaig de la pedoantracologia i tècniques historicistes. Com a resultat, s’han caracteritzat les pastures montanes i subalpines, així com cartografiat la distribució dels hàbitats herbacis 6170, 6210, 6230, 6510, 8130 i 8210, i ha quedat establerta l’expansió de les pastures durant l’edat del bronze. Així doncs, cal destacar el ric llegat de les pastures de muntanya com a entitat sociocultural, paisatgística i geoecològica, de manera que la seva gestió mereix una profunda reflexió d’acord amb el canvi global actual.