SAFE ENVIRONMENT – KEY OF HELTH OF HIGHLANDERS Announcement ІI Sanitary aspects of environmental safety of mountain regions and population of health of horyan of Chernivtsi region / БЕЗПЕЧНЕ СЕРЕДОВИШЕ – ЗАПОРУКА ПОПУЛЯЦІЙНОГО ЗДОРОВ’Я ГОРЯН Повідомлення II Гігієнічні аспекти екологічної безпеки гірських районів і населення здоров'я горян Чернівецькій області - Юрій МАСІКЕВИЧ; Валентин Мислицький; Світлана Ткачук (Актуальні питання суспільних наук та історії медицини, 2016)
Масікевич Ю., Мислицький В., Ткачук С., Масікевич А. Безпечне середовище – запорука популяційного здоров'я горян. У повідомленні І були наведені результати аналізу основних викликів екологічної та технічної безпеки для жителів Покутсько-Буковинського гірського регіону Карпат. У цьому повідомленні викладені результати вивчення взаємозв'язку встановлених змін зі станом медичного благополуччя його мешканців. Досліджено популяційне здоров'я за показниками: народжуваності, смертності, приріст населення, демографічна навантаження, середній вік. Зроблено висновок про те, що стан популяційного здоров'я горян у багатьох випадках є обмежуючим фактором соціально-економічного розвитку Карпатського регіону. Ключові слова: гірські території, захворюваність, популяційне здоров'я. Масикевич Ю., Мыслицкий В., Ткачук С., Масикевич А. Безопасная среда – залог популяционного здоровья горян. В сообщении І были приведены результаты анализа основных вызовов экологической и технической безопасности для жителей Покутско-Буковинского горного региона Карпат. В настоящем сообщении изложены результаты изучения взаимосвязи установленных изменений с состоянием медицинского благополучия его жителей. Исследовано популяционное здоровье по показателям: рождаемости, смертности, прирост населения, демографическая нагрузка, средний возраст. Сделан вывод о том, что состояние популяционного здоровья горян во многих случаях есть лимитирущем фактором социально-экономического развития Карпатського региона. Ключевые слова: горные территории, заболеваемость, популяционное здоровье.