تاثیر مخارج امور دفاعی و امنیتی دولت بر رفاه اجتماعی در دوره‌‌های رکود و رونق در کشور - نرگس احمدوند; محمد علیزاده; محمد حسن فطرس; محبوبه دلفان (Rāhburd-i difā’ī, 2022)
چکیدهمخارج دولتها در حوزههای دفاع، نظم و امنیت،  نقش محوری و موثری در حفظ تمامیت ارضی و ایجاد ثبات در جوامع بازی مینمایند. از این رو، چگونگی تخصیص بودجه دولت در این حوزهها با اهداف ایجاد ثبات و افزایش رفاه اجتماعی در جوامع به شکلی موثر به درک صحیحی از وضعیت اقتصادی کشور وابسته است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثرگذاری کل مخارج دولت و اثرگذاری مخارج دولت در امور دفاعی و فصول مربوط به آن شامل نظم، امنیت و دفاع بر شاخص رفاه اجتماعی (آمارتیاسن) در طی ادوار تجاری در اقتصاد ایران است. در این راستا برای ارزیابی و تجزیه و تحلیل اطلاعات از مدل خود توضیح غیر خطی با وقفههای گسترده در طی دوره زمانی سالهای 1398-1352 بهره گرفته شده است. ﻧﺘﺎﯾﺞ ﺗﺤﻘﯿﻖ  ﻧﺸﺎن دﻫﻨﺪه آن اﺳﺖ ﮐﻪ شوک های مثبت مخارج دولت در امور دفاعی و فصل دفاع در دورههای رکود و همچنین در فصل نظم و امنیت در دورههای رونق موجب افزایش رفاه اجتماعی شده است.این در حالی است که شوک های منفی مخارج دولت در امور دفاعی و فصول دفاع و نظم و امنیت در دورههای رونق و همچنین در فصل دفاع در دورههای رکود نیز رفاه اجتماعی را افزایش داده است. علاوه بر این، شوکهای مثبت و منفی کل مخارج دولت در طی ادوار تجاری به ترتیب موجب کاهش و افزایش رفاه اجتماعی شده است. بنابراین می توان ادعا کرد نتایج مذکور دلالت بر این مساله دارد که اثرگذاری اجزای مخارج دولت بر رفاه اجتماعی نامتقارن میباشد.