Rozwój fonografii i procesy globalizacyjne a repertuar i wydawnictwa płytowe muzyków ulicy - Ewelina Grygier (Muzyka, 2020)
W artykule omówiony został repertuar i wydawnictwa płytowe muzyków ulicy w kontekście rozwoju fonografii oraz procesów globalizacyjnych i glokalizacyjnych. Tekst artykułu powstał w oparciu o badania terenowe przeprowadzone w trakcie przygotowywania dysertacji doktorskiej Artysta, performer, żebrak. Zjawisko muzykowania ulicznego w Polsce w XXI wieku w świetle teorii performansu i uzyskany w trakcie badań materiał empiryczny, dlatego poza cytatami z literatury tematu, podano także fragmenty wywiadów z muzykami ulicy, by umożliwić czytelnikowi ściślejsze wniknięcie w omawiane zjawisko. W celu zarysowania szerszego kontekstu podano także historyczne informacje, reprezentowane w szczególności przez cytaty z dwudziestowiecznej prasy, odnoszące się do repertuaru wykonawców występujących w przestrzeni publicznej. Na potrzeby rozważań zdefiniowano również zakres znaczeniowy muzyki ulicy, a następnie omówiono i scharakteryzowano twórczość anonimową,  autorską oraz wykonywanie utworów innych autorów. Charakteryzując repertuar, szczególną uwagę zwrócono na zjawisko kontrafaktury (w tym na pieśń Pescador de Hombres, w Polsce znaną jako Barka) oraz możliwość dokonywania zmian w tekstach innych autorów. Omówiono utwory pojawiające się wśród polskich muzyków ulicy, z włączeniem muzykujących u nas obcokrajowców, którzy równie często prezentują swoją muzykę, jak również wykonują powszechnie znane utwory, prezentując je przy użyciu dostępnych im narzędzi (np. granie na fletni pana przebojów polskiego rocka przez muzyków pochodzących z Ameryki Łacińskiej).