Değişken Hızlı Rüzgâr Türbinlerinde Kullanılan Sürekli Mıknatıslı Senkron Generatörün Maksimum Güç İzleme Algoritması ile Vektör Kontrolü - Mustafa Dursun; Ayşe Çiftçi (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2017)
Rüzgâr türbininden maksimum güç çekme işlemi enerjinin verimli ve optimum kullanımı açısından önemli birkonudur. Bu çalışmada şebekeye bağlı rüzgâr türbininde en yüksek değerde güç elde edebilmek için maksimum güç nokta takibi (MGNT) arama algoritması geliştirilmiştir. Algoritma olarak rüzgâr türbininde kanat uç hız oranı yöntemi kullanılmıştır. Ayrıca alan yönlendirmeli vektör kontrol tekniği kullanılarak hem şebeke tarafı hem de generatör tarafı kontrol edilmiştir. Bu teknik ile sabit mıknatıslı senkron generatörde aktif ve reaktif güç, doğru akım (DA) bara gerilimi, generatör açısal hızı gibi değerlerin istenilen seviyede tutulması sağlanmıştır. Yapılan bu çalışmada generatör belirlediğimiz bir rüzgâr hızı ile optimum devir sayısıyla çalıştırılmış ve mevcutrüzgâr enerjisi potansiyelinden maksimum seviyede yararlanılmıştır.