VYMEDZENIE HRANÍC PÁSOVÉHO DOPRAVNÍKA AKO SÚČASŤ POSUDZOVANIA RIZÍK - Marianna Tomašková; Anna Grinčová (Perner’s Contacts, 2012)
Pásové dopravníky (PD) sú zariadenia, ktoré slúžia na prepravu kusového alebo sypkého materiálu po rovnej alebo po naklonenej prepravnej dráhe. V etape prevádzky pásového dopravníka môže dôjsť k nečakanej a nežiadúcej udalosti, tak ako pri každej inej ľudskej činnosti. Tieto udalosti - negatívne javy vedú k úrazovosti, poškodeniu zdravia človeka alebo k materiálnej škode. Rozbor negatívnych javov prispieva k návrhu vhodných opatrení pre minimalizáciu rizika. Posudzovanie rizík je nielen zákonnou povinnosťou, ale je to proces zvyšovania bezpečnosti práce v praxi.