BOŞ ZAMAN AKTİVİTESİ OLARAK DALIŞ VE YAŞAM DOYUMU İLE İLİŞKİSİ - Figen SEVİNÇ; Çağıl Hale ÖZEL (Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 2018)
Öz: Su sporları turizmi, son yıllarda pek çok destinasyonda gerçekleştirilen bir boş zaman aktivitesi olarak ön plana çıkmakta, dalışa yönelik turistik faaliyetler, gün geçtikçe değer kazanmaktadır. Bu çalışmada, dalış yapan bireylerin, boş zaman aktivitesi olarak dalışı nasıl gördükleri ve dalış aktivitesinin yaşam doyumlarıyla bir ilişkisinin olup olmadığı araştırılmıştır. Bu amaç doğrultusunda Çanakkale’de ve Eskişehir’de faaliyet gösteren dalış kulüpleri aracılığıyla donanımlı dalış yapan 28 birey ile yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşme gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler neticesinde, dalmanın bireylerin hayatında önemli bir yere sahip olduğu, keşfetmeye, sosyalleşmeye, kendini dinlemeye ve ruhen yenilenmeye katkısının olduğu belirlenmiştir. Ek olarak, bireylerin dalış aktivitelerine katılımları ile elde ettikleri yaşam doyumları arasında olumlu bir ilişkinin olduğu gözlenmiştir. Çalışmanın, dalış sporları ve yaşam doyumu ilişkisi ile ilgili alanyazına katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Abstract: Water sports tourism has become a leisure activity in many destinations in recent years and touristic activities for diving are getting more and more valuable. In this study, authors aimed to identify how individuals see diving as leisure activity and whether diving activity has a relationship with life satisfaction. In line with this aim, semi-structured in-depth interviews were conducted with 28 individuals who dive equipped with diving clubs in Çanakkale and Eskişehir. As a result of the interviews, it was determined that diving had an important place in the lives of individuals, contributing to discovering, socializing, listening to oneself and renewing spiritually. In addition, it has been observed that there is a positive relationship between the participation of individuals in diving activities and the life satisfaction they have achieved. It is believed that this study will contribute to the literature related to diving sports and life satisfaction relationship.