Myten om det norske utenforskapet - Erling Barth; Kalle Moene; Axel West Pedersen (Søkelys på Arbeidslivet, 2023)
Fortellingen om et særnorsk utenforskap insisterer på at vi har for mange på trygd og for få i arbeid. Disse påstandene er ikke godt dokumentert. I kommentaren viser vi at vi har færre utenfor arbeidslivet eller utdanning enn de fleste land. Vi har høye sysselsettings- or aktivitetsrater også for unge og for de som nærmer seg pensjonsalderen. Sammenlignet med andre land har vi mange på uføretrygd, men ikke mange på trygd i alt. Forestillingen om et særnorsk utenforskap gir et villedende inntrykk av trygdenes rolle og bidrar til å svekke oppslutningen om velferdsstaten og almene forsikringsordninger som bidrar til å redusere inntektsforskjellene.