CERCETĂRILE LUI NICOLAE IORGA PRIVITOARE LA BISERICA ROMANO-CATOLICĂ DIN VECHIUL REGAT AL ROMÂNIEI - USM ADMIN (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte Umanistice, 2023)
Acest articol prezintă în mod concis contribuția marelui istoric român la istoria Bisericii Romano-Catolice din Vechiul Regat al României, sporindu-i interesul pentru manuscrisele catolice din arhivele ecleziastice ale celor două eparhii de București și Iași. Mai mult, ilustrează disputa dintre Nicolae Iorga și alți istorici, cu privire la primele scrieri în limba română. Acest studiu evidențiază interesul lui Nicolae Iorga pentru trecutul Bisericii Romano-Catolice din Vechiul Regat al României, întrucât a analizat documente inedite din arhivele bisericești din Iași și București, precum și documente din străinătate. Un alt paragraf al acestui articol accentuează relația strânsă dintre Nicolae Iorga și Arhiepiscopul Raymund Netzhammer, care se degradase în timpul Primului Război Mondial, când prelatul a fost acuzat de istoric de „germanism”. Cuvinte-cheie: Nicolae Iorga, Biserica Catolică, București, Iași, Regatul României, Raymund Ntezhammer, Carol I, Carol Auner, Primul Război Mondial, Nunțiatura Apostolică din România.