Щодо питання правового захисту персональних даних працівників - G. Spitsyna; S. Gutsu (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право, 2023)
У статті досліджено стан правового регулювання захисту персональних даних працівників в Україні. Встановлено, що національне трудове законодавство не має спеціальних норм щодо особливостей регулювання безпеки обробки і зберігання персональних даних в процесі укладання, здійснення і розірвання трудових відносин. З огляду на це автори звертаються до досвіду міжнародних і європейських інституцій у регулюванні цієї сфери. Встановлено, що акти МОП і ЄС мають більш широку, порівняно з національним законодавством, сферу дії, а саме: містять не лише загальні норми, а й такі, що регулюють відносини в сфері працевлаштування і зайнятості. Враховуючи зобов’язання України вдосконалити законодавство про захист персональних даних з метою приведення його у відповідність до GDPR в рамках виконання Угоду про асоціацію з Європейським Союзом, автори пропонують ряд заходів по удосконаленню механізмів та засобів правового регулювання захисту персональних даних працівників в умовах цифрової і європейської інтеграції. Серед яких: - запровадження міжнародних стандартів щодо забезпечення механізмів, які пов’язуються зі забезпеченням безпеки, охорони та захисту персональних даних працівника; -          створення правового режиму охорони і захисту персональних даних працівника у відповідності з Європейським регламентом; - встановлення відповідальності та визначення видів покарання за порушення законодавства у сфері захисту персональних даних працівника; - впровадження в Кодекс законів про працю України спеціальних норм щодо обов'язку роботодавця здійснювати захист персональних даних працівників.