بهبود روش‌های تعیین پارامترهای محاسبه تراوایی مخازن کربناته با استفاده از امواج استونلی - کیوان خیر; علی مرادزاده; بهزاد تخم چی (Pizhūhish-i Naft, 2016)
آزمایش مغزه دقیق‌ترین و البته پر‌هزینه‌ترین روش اندازه‌گیری تراوایی است و برای ارایه روش‌های جایگزین تخمین تراوایی بسیار تلاش شده است. یکی از روش‌های تخمین غیرمستقیم تراوایی استفاده از امواج استونلی است. مزیت اصلی استفاده از این امواج در تخمین تراوایی آن است که با ثبت خاصیت ذاتی موج، که متاثر از تراوایی است، و کمّی کردن رابطه پارامترهای فیزیکی این موج و تراوایی، می‏توان یک نگار پیوسته از تغییرات تراوایی در سرتاسر چاه تهیه کرد. در محاسبه تراوایی از این طریق، پارامترهای بسیاری از جمله تخلخل، لیتولوژی، دقت تراوایی اندازه‌‌گیری‌شده به‏کمک مغزه یا ابزار MDT و مقدار کندشدگی استونلی محاسبه‏شده در زمینه سنگ تاثیر می‏گذارند. در این تحقیق به بررسی تاثیر پارامترهای گفته‏شده در محاسبه کمّی تراوایی پرداخته شده است. براساس نتایج می‏توان دریافت که پارامترهای تخلخل و کندشدگی موج استونلی در زمینه سنگ بیشترین تاثیر را در تعیین دقیق تراوایی دارند؛ به‏طوری که درصورت عدم‏محاسبه صحیح مقدار کندشدگی موج استونلی در زمینه سنگ، در بعضی نقاط مقدار تراوایی منفی خواهد بود. علاوه‌‌بر این، وقتی پارامتر تخلخل در محاسبه تراوایی تاثیر داده شده، نتایج تطابق بیشتری با مقادیر تراوایی حاصل از ابزار MDT دارند.