İnşaat Proje Yönetimi Teorisi ve İnşaat Sektörü İlişkisi: Bir İnceleme Çalışması - Rıfat Akbıyıklı; S. Ümit Dikmen (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2019)
İnşaat sektörü insanlığa her türlü üst - yapı ve altyapı ve ulaştırma sistemleri de dâhil olmak üzere, yapılı çevreyişekillendiren bir sektörüdür. Bu bağlamda sektörün bu çabası, karmaşık iş yaptırma yöntemleri ve organizasyonyapıları ile insan yapımı teknolojiden oluşmaktadır. Üretim sürecinin girdileri olan toprak, işgücü, malzeme,makine-ekipman, para (sermaye) ve yönetim parametreleri değer kazandıran bir proses olarak ortaya çıkmakta veson kullanıcıya sunulmaktadır. Bu değer kazandırmanın üretim sürecindeki en önemli faktörü inşaat yönetimidir.Bu çalışma, üretim yönetimi ile inşaat proje yönetimi ve bağlı diğer disiplinlerin birbiri ile ilişkili olduğunu vekarmaşık bir ilişki ağı içerisinde olduğunu kabul etmekte ve inşaat için bir teori geliştirilecekse, bunun üretim veüretim yönetimi ve proje yönetimi (proje yönetimi ilgi alanı olan disiplinler) üzerine dayandırılacağını iddiaetmektedir. Bahsi geçen parametrelere dayalı olarak yapılan detaylı literatür araştırması ve gözden geçirmesonuçları çalışma içerisinde izah edilmiştir.