بررسی سطح سرمی فلزات سرب و کادمیوم با میزان فقرآهن و کم‌خونی در کودکان و زنان: یک مرور نظام‌مند و متاآنالیز - برهان منصوری; نمامعلی آزادی; علی منصوری; روناک شاهوئی; محمد حسین سینکا کریمی (Beyhagh, 2018)
زمینه و هدف: افراد دچار آنمی در برابر آلودگیهای محیطی از جمله فلزات سنگین آسیبپذیرتر میباشند و این مواد میتواند سلامت این افراد را با خطر مواجهه کند. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط سطح سرمی فلزات سرب و کادمیوم با میزان کمخونی در کودکان و زنان به صورت یک مرور نظاممند و متاآنالیز میباشد. مواد و روش ها: این مطالعه یک مطالعه متاآنالیز میباشد که بر روی 16 مطالعه در رابطه با ارتباط سطح سرمی فلزات سرب و کادمیوم در کودکان و زنان جمعآوری شده است. میزان غلظت این فلزات از مقالاتی که در طی سالهای 1380 تا 1395 در مجلات معتبر منتشر شده بودند، بدست آمد. دادههای بدست آمده با استفاده از روش درسیمونیان و لرید در پکیج metafor از نرمافزار R آنالیز گردید. یافتهها: نتایج نشان داد که میانگین سرب و کادمیوم در گروه افراد دارای کمخونی بیش از گروه کنترل بود. از این میان، کمترین میانگین سرب گزارش شده در گروه مورد آزمایش با 31/0 در کشور ترکیه و کمترین میانگین کادمیوم در یک مطالعه انجام شده در کشور مصر با مقدار 10/0 بدست آمد. همچنین نتایج بدست آمده نشان داد که میزان غلظت فلزات سنگین سرب و کادمیوم در سطح سرمی با وضعیت کمخونی و آنمی ارتباط داشته است و بهطور معنیداری سبب افزایش غلظت این فلزات شده است (05/0>p). نتیجهگیری: متاآنالیز مطالعات نشان داد که در بیمارانی که دچار کمخونی بودهاند، میزان فلز کادمیوم و سرب بهطور متوسط 74/1 و 55/3 انحراف معیار بیش از افراد گروه کنترل بوده است و همچنین آزمون Q-test شدیداً معنیدار بود که بیانگر ناهمگن بودن اندازه تأثیر در مطالعات مختلف است.