Професійна підготовка фахівців з електроніки у США: організація та мережа закладів вищої освіти - Ольга Павленко (Педагогічний дискурс, 2019)
Стаття висвітлює питання організації закладів вищої освіти (далі – ЗВО) США та окреслює особливості мережі закладів, які здійснюють професійну підготовку фахівців з електроніки на освітніх рівнях «бакалавр» та «магістр». Розглянуто особливості підходів до класифікації ЗВО США. Наведено кількісні показники контингенту студентів в залежності від типу ЗВО та визначено три найпопулярніші типи американських ЗВО серед студентів. На основі порівняльного аналізу бази «Електрична та електронна інженерія» трьох світових систем ранжування закладів освіти з’ясовано кількісну та територіальну характеристику ЗВО, визначено заклади-лідери з підготовки фахівців з електроніки та охарактеризовано типи та структурні особливості ЗВО США. Встановлено, що серед досліджуваних закладів, половина знаходиться у державній власності, що зумовлене основним призначенням державних закладів – забезпечувати масовість освіти, а певна структурна неоднорідність підрозділів ЗВО США зумовлена їх високим рівнем інституційної автономії.