Navještaj Boga u promjeni epohe: reimaginacijom do obnovljene slike Boga - Hrvoje Kalem (Bogoslovska Smotra, 2024)
Temeljna svrha članka je ukazati na odgovarajući način navještaja Boga u našem vremenu. U tu se svrhu u uvodnom dijelu članka ističe korelacijska perspektiva teologije kao nezaobilaznog polazišta svakog kršćanskog navještaja. Na tom tragu u prvom se dijelu ocrtava fizionomija čovjeka koji živi u promjeni epohe kao jedinog naslovnika kršćanske poruke. Uvažavajući analize iz prvog dijela rada, u drugom se dijelu ukazuje na kontaminiran kolektivni imaginarij u koji su se nastanile deformirane slike Boga te se donosi slika Boga Isusa Krista, ističući krepost blagosti kojom Isus posreduje sliku Boga, a koju kršćanski navještaj treba usvojiti u sadržaju i formi ostajući vjeran 1 Pt 3,16. Umjesto zaključka u članku se predlaže reimaginacija kao sredstvo kojim je moguće doći do obnovljene slike Boga u navještaju i očistiti kontaminirani kolektivni imaginarij, te se donosi praktičan primjer reimaginacije.