Булава у Вірменії епохи Багратидів у писемних та зображальних джерелах - Дмитро Димидюк (Текст і образ: актуальні проблеми історії мистецтв, 2021)
Військова історія епохи Багратидів (кінець ІХ – середина ХІ ст.) довший час не була об'єктом окремого історичного дослідження, що в свою чергу залишило багато невивчених питань стосовно форм та функцій тогочасної зброї. Натомість, історія озброєння сусідніх з Вірменією країн (Візантії, Аббасидського халіфату та навіть Грузії) була досліджена значно краще. З цієї причини військова історія середньовічної християнсько-візантійської чи арабо-перської (ісламської) цивілізацій, посідає домінуюче становище в середньовічній історіографії, внаслідок чого військова історія «менших народів» (як Вірменія) розглядалася лише опосередковано і часто з точки зору цих імперій.