بررسی الگوهای شناسایی استعداد در روان‌شناسی و علوم تربیتی - علی قاسم زاده; محمدرضا عابدی; پریسا نیلفروشان (دانش و پژوهش در روان‌شناسی کاربردی, 2022)
در این پژوهش که یک پژوهش کیفی محسوب میشود، با استفاده از «روش تحلیل محتوای تلخیصی»  الگوها و روشهای  شناسایی استعداد در متون روانشناسی و علوم تربیتی مورد رصد و بررسی قرارگرفت. برای این کار ابتدا با مراجعه به متون، مطالب و مضامین مرتبط با چگونگی شناسایی استعداد یاداشت‌برداری شد. سپس اطلاعات به دست آمده  کدگذاری و طبقهبندی شد. یافتههای پژوهش در چهار طبقۀ اصلی، الگوهای شناسایی، مراحل کلی شناسایی، منابع شناسایی و روشها و تکنیکهای شناسایی  قرارگرفت. نتایج این پژوهش نشان داد در منابع روانشناسی و علوم تربیتی در حال حاضر سیزده الگوی رایج برای شناسایی استعداد وجود دارد که همۀ آنها، با وجود تفاوتهایی که با هم دارند، در فرایند شناسایی خود از پنج مرحلۀ کلی؛ غربالگری، گردآوری شواهد، جایگذاری، ترمیم و تمایز تبعیت میکنند. این الگوها در مجموع با بهره‌گیری از پنج منبع متفاوت؛ والدین، معلمان، همسالان، خود فرد و متخصصان و همچنین استفاده از پانزده روش و تکنیک مشخص، نسبت به شناسایی استعدادها اقدام میکنند.