Стан сп’яніння водія як підстава для примусового відчуження транспортного засобу під час воєнного стану - Ye. Pylypenko; Yu. Atamanenko (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право, 2022)
Статтю присвячено дослідженню правових підстав здійснення примусового відчуження транспортних засобів у осіб, які керують ними у стані алкогольного, наркотичного чи іншого виду сп’яніння. Визначено, що примусовим відчуженням майна, у тому числі, транспортного засобу, вважається позбавлення власника права власності на індивідуально визначене майно, що перебуває у приватній або комунальній власності та яке переходить у власність держави для використання в умовах правового режиму воєнного чи надзвичайного стану за умови попереднього або наступного повного відшкодування його вартості. Під час дослідження також встановлені обов’язкові умови для примусового відчуження транспортних засобів, серед яких: введення воєнного стану, прийняття рішення про примусове відчуження виключно військовим командуванням за погодженням/без погодження (в залежності від наявності чи відсутності безпосередніх бойових дій) з Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласною, районною, Київською чи Севастопольською міською державною адміністрацією або виконавчим органом відповідної місцевої ради; повне попереднє/наступне відшкодування вартості примусово відчуженого транспортного засобу; дотримання певної процедури. Процедура примусового відчуження транспортного засобу охоплює послідовне виконання таких дій: зупинка транспортного засобу; виявлення ознак сп’яніння та проведення огляду водія відповідно до вимог чинного законодавства України; складення поліцейським протоколу про адміністративне правопорушення, передбаченого ст. 130 КУпАП; примусове відчуження транспортного засобу представником військового командування зі складанням акту про примусове відчуження транспортного засобу та висновку про вартість майна на дату його оцінки; відшкодування вартості примусово відчуженого транспортного засобу. Важливою умовою для примусового відчуження транспортних засобів є проведення попереднього і повного відшкодування його вартості (реквізиція). В умовах воєнного стану майно може бути примусово відчужене у власника з наступним повним відшкодуванням його вартості. Грошова винагорода залежить від проведеної оцінки транспортного засобу, яка відображається у висновку про вартість майна.