Demetrij Žebrè in sodobne slogovne tendence slovenske glasbe - Karmen Salmič Kovačič (Muzikološki Zbornik, 2017)
Ob poglobljenem pregledu slogovnih tendenc glasbe v prvi polovici preteklega stoletja in z njo povezane strokovne terminologije predstavljamo v prvem delu disertacije tudi najsodobnejše pomisleke različnih glasbenih teoretikov in muzikologov o dosedanjem razumevanju glasbenega modernizma, neoklasicizma ter tradicije v glasbi 20. stoletja.