Uzun süreli enteral beslenmede perkütan endoskopik tüp gastrostomi kullanımı - Atalay Şahin; Ayşe Albayrak; İsmail Demiryılmaz; İsmayil Yılmaz; Nurdan Sekban (Sakarya Tıp Dergisi, 2012)
Perkütan endoskopik gastrostomi(PEG) ağız yoluyla beslenemeyen hastalara uzun dönem enteral beslenme sağlamak amacıyla karın duvarından mideye tüp yerleştirilmesidir. Bu çalışmamızda Genel cerrahi kliniğimizde PEG koyduğumuz hastaların PEG endikasyonlarını, erken ve geç dönemde karşılaştığımız komplikasyonları sunmayı amaçladık.25 hastaya PEG yerleştirildi. En sık PEG konma nedeni 15 hasta ile (% 60) serebrovasküler hastalıklardı. 18 hasta evine tüp ile taburcu edilirken, 7 hasta hastanede izlemleri sırasında PEG işlemine bağlı olmayan sebeplerden kaybedildi. İşleme bağlı majör bir komplikasyonla karşılaşılmadı, erken dönemde görülen en sık görülen minör komplikasyon periostomal enfeksiyon iken geç dönemde ise tüp tıkanmasıydı.