Editörden - Serpil Salaçin (Adli Tıp Bülteni, 1998)
Adli Tıp Bükeni’nin bir yılını daha, ama ne yazık ki oldukça gecikmeli olarak bitirebildik. Gecikmelerin temel nedenini yayınlanmış olan makalelerin dergimize gönderilme tarihlerinden anlayabilirsiniz. Evet, 1998 yılı içinde ülkemizde bir adli tıp dergisini tamamlayacak sayıda araştırma, derleme ve olgu sunumu üretilememiştir. Çok değişik disiplinlerle ortak çalışmalar yapabilecek renge sahip bu bilim alanında son yıllarda yapılan çalışma sayısının gittikçe azaldığını üzülerek izlemekteyiz. Türkiye’de isimleri birlikte anılan ve hatta aynı yapı olduğu düşünülen 2 adli tıp yapılanması bulunmaktadır. Bunlardan birisi Adalet Bakanlığı na bağlı resmi bilirkişilik kurumu olan Adli Tıp Kurumu, diğeri ise Üniversiteler bünyesindeki Enstitüler ile Tıp Fakültelerinin Adli Tıp Anabilim Dallarıdır. Uzun yıllar birlikte çalışmalarını yürütmüş, üniversitelerdeki öğretim üyelerinin ikinci görevle çalıştığı Adli Tıp Kurumu bu dönemde ayrı bir yapı olma gerekliliğini vurgulayarak bu alanda yapılan çalışmalara uzak kalmayı seçmiş ve çalışanları ile birlikte üniversitelerden uzaklaşma yolunda adımlar atmıştır. Bu uzaklaşma ve gerilim Kurum bünyesinde çalışanların araştırma yapma motivasyonunu azalttığı gibi üniversiteden gelen isteklerde de, yapılacak araştırmalara "materyal Kurumun" düşüncesi ile ve bilimin evrenselliğine aykırı bir yaklaşımla karşı çıkış, ülke genelinde bir motivasyon kaybına yol açmıştır. İşte biz dergi çalışanları bu durumu en yakından izleme şanssızlığına sahip tanıkları olduk 1998 yılının. Önümüzdeki yılın daha verimli geçmesi olasılığının yanında, daha verimsiz geçmesi olasılığının da bulunduğunu bilmek bu dergiye emek verenler için olduğu kadar, çalışmalarının yayınlanabileceği bir derginin yaşatılmasına katkı sunanlar için de, verilen emeklerin değersizleştirilmesi duygusunu yoğun biçimde yaşatacaktır. Geçtiğimiz sayıda, "Bu yılın tüm sayıları tamamlandığında ise Excerpta Medica’ ya alınmamız gündeme gelecek ve Index Medicus için 2000 yılını beklemeye başlayacağız. Basım hızına üretimleriniz ve diğer katkılarınızla, bu gelişmeleri adım adım gerçekleştirebileceğimizi biliyoruz. Adli Tıp Bi'ıl- teni'ni gelin 21. Yüzyıla birlikte taşıyalım." Çağrısını yapmıştık. Çağrımızı tüm adli tıp ve adli bilimler alanının araştırmacılarına bir kez daha iletiyoruz. Elele her yapıyı koruyarak ve birlikte geliştirerek var olabileceğimiz günler için. Editör