Türkiye gün öncesi elektrik piyasasında rüzgar enerjisi ve pompaj depolamalı hidroelektrik santral için optimum teklif oluşturulması - Ceyhun Yıldız; Mustafa Şekkeli (Pamukkale University Journal of Engineering Sciences, 2016)
Elektrik şebekesindeki talep güç arttığında enerji fiyatları artmakta, şebekedeki talep güç azaldığında enerji fiyatları azalmaktadır. Bu sebeple, günlük toplam gelirin arttırılması için üretimlerin yüksek talep güç değerlerinin oluştuğu saatlere kaydırılması gerekmektedir. Rüzgar Enerjisi Santralleri (RES) kararsız ve kontrol edilemeyen üretim karakteristiğine sahiptirler. Bu sebeple RES üretimlerini zaman ekseninde kaydırabilmek için enerji depolama sistemlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu çalışmada; Türkiye enterkonnekte elektrik şebekesine bağlı dört adet Rüzgar Enerjisi Santrali (RES) ve bu santrallerin enerji depolama ihtiyacını karşılamak üzere düşünülmüş bir Pompaj Depolamalı Hidroelektrik Santral (PHES), Türkiye gün öncesi elektrik piyasasında incelenmiştir. Beraber enerji üretimi yapacak bu santrallerin gün öncesi piyasa tekliflerini optimize etmek üzere doğrusal programlama yöntemi kullanılarak bir optimizasyon algoritması geliştirilmiştir. Optimizasyon stratejisi ile işletilen santrallerin üretimleri ve gelirleri incelendiğinde, RES’lerin tek başına işletilmesi ile kıyasla senelik gelirin %2.737 oranında arttığı ve üretimlerin talep gücün yüksek olduğu saatlere büyük oranda kaydırılabildiği görülmüştür.