Yayl ı Tek ve Çift Kıvrımlı Kültivatör Ayaklarının Dinamik ve Statik Yüklenme Dayan ımlarmın Araştırılması - Galip Keçecıoğlu; Yaşar Karadağ (Journal of Agricultural Sciences, 1999)
Değ i şik tipteki kültivatör ayaklar ı ,denemeye tabi tutulanlar ı n içinde en idealinin tespiti için,dinamik ve statik yükleme deneylerine tabi tutulmu şlard ı r. Statik ve dinamik yükleme denemelerine tabi tutulan kültivatör ayaklar ı 60SiMn5 yay çeliğ inden yap ı lmış lard ı r. Ayaklar 33x13 ve 45x9 mm dikdörtgen kesitlidir. Deneylere tabi tutulan ayaklar ı n üç adedi çift k ı vrı ml ı Rau tipi , 6 adedi tek k ı vrı ml ı d ı r. Çift k ı vrı ml ı ayaklar dinamik yükleme deneylerinde,bu konudaki dünya standart s ı n ı rı olan 200 000 titre ş imde k ı rı lmamışlar; statik yükleme deneylerinde de yaylanma de ğerlerinin 217 mm gibi büyük değerde olduğu görülmüştür. Tek k ı vrıml ı ayaklar ise çok düşük değerlerde k ı nlmış lar;statik yüklenmelerdeki yaylanmalann ı n da çok düşük değerlerde olduğu tespit edilmiştir. Denemelerin sonucuna göre kültivatör ayakları n ı n,engellere tak ı ld ı kları nda deformasyona u ğ ramamalan ve k ı rı lmamaları için çekme dayan ı mları 100 kg/mm2 den büyük,yüksek dayan ı mlı çelikten; deformasyona u ğ ramamalan için de yay çeli ğ'inden,özel biçimde yap ı lmış olmaları gerektiği saptanmışt ı r