Поділля у період Гетьманату 1918 р.: консервативна модель внутрішньополітичної стабілізації - Сергій Калитко; Олександр Кравчук (Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Історія, 2008)
Стаття присвячена вивченню внутрішньої політики гетьманату Павла Скоропадського на Поділлі в 1918 році, аналізуючи її вплив на суспільно-політичну та економічну ситуацію в регіоні. У статті досліджено основні проблеми, з якими зіштовхнулася місцева адміністрація, включаючи аграрну реформу, підтримку правопорядку, ставлення населення до нової влади та виклики, спричинені опором селянства та політичними противниками. Особливу увагу приділено діяльності місцевих старост, їх ролі в стабілізації регіону, а також обмеженим можливостям їх впливу на ситуацію через недостатню підтримку з боку силових структур. Стаття пропонує нофвий погляд на маловивчені аспекти гетьманської політики в Подільському регіоні та її наслідки для української державності в період визвольних змагань 1917-1920 років.