ВИДИ МІЖНАРОДНИХ СУДОВИХ УСТАНОВ ТА ЇХ РОЛЬ В ЗАБЕЗПЕЧЕННІ ПРАВА НА СУДОВИЙ ЗАХИСТ - M.O. Darmin (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право, 2021)
Статтю присвячено дослідженню питання видів міжнародних судових установ та їх ролі в забезпеченні права на судовий захист. Зазначено, що Манільською декларацією передбачено судовий спосіб врегулю- вання спорів та арбітраж. Міжнародний Суд є головним судовим органом Організації Об’єднаних Націй. Постійним органом, який має повноваження здійснювати юрисдикцію стосовно осіб, відповідальних за осо- бливо тяжкі злочини, доповнює національні органи кримінальної юрисдикції є Міжнародний кримінальний суд. Міжамериканський суд з прав людини – є самостійним, конвенційним органом, функція якого полягає у захисті прав людини в державах Північної та Південної Америки. Арабський суд з прав людини так і не розпочав свою діяльність, хоча, мандат Суду дозволяє державам-учасникам подавати скарги. Африканський суд з прав людини і народів – є самостійним органом призначення якого полягає у захисті прав людини в державах Африки. Юрисдикція Європейського суду з прав людини поширюється на всі питання тлума- чення і застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та протоколів до неї. Суд Європейського Союзу здійснює тлумачення законодавства ЄС та здійснює судове врегулювання спорів національний уряд-інститути ЄС. Акцентовано, що регіональні судові установи покликані захищати права і свободи людини і громадянина. Вони є елементом субсидіарного механізму захисту прав людини, який може бути застосований після вичерпання всіх національних засобів юридичного захисту. Звернення до Міжнародного Суду ООН або арбітражу не є недружнім актом у відносинах між держа- вами, а навпаки свідчить про застосування мирних засобів вирішення спорів. На відміну від інших міжна- родних судових установ лише міжнародні кримінальні трибунали можуть бути об’єднані в рамках одного судочинства.