Kanser Teşhis ve Tedavisinde Nano/mikromotor Teknolojisi - Ayşegül TÜRKER; Y. Emre BULBUL; Ayşegül ÖKSÜZ; Gözde YURDABAK KARACA (Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 2023)
Nano/mikromotorlar, enerjiyi harekete dönüştürme kabiliyetine sahip nano veya mikro boyutta makinalardır. Bunlar; kimyasal yakıt ve harici etkenler neticesinde enerjiyi harekete dönüştürme prensibi ile çalışırlar. Bu harici etkenler; manyetik alan, elektrik alan, ultrason ve ışık gibi etkenler olabilir. Farklı tahrik mekanizmalarına sahip nano/mikromotorlar kanser ve bulaşıcı hastalıkların teşhis ve tedavisinde önemli rol oynarlar. Özellikle kanser tedavilerinde en çok tercih edilen yöntem olan kemoterapi ve radyoterapi gibi yöntemlerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri, araştırmacıları nano/mikromotor çalışmalarına yönlendirmiştir. Nano/mikromotorlar; kanserleşmiş hücrenin erken teşhisini mümkün kılması ve geleneksel kanser tedavilerindeki yan etkilerin en aza indirilmesi gibi avantajlara sahiptir. Bu derlemede nano/miktomotorların sınıflandırılması ve sentez yöntemleri ele alınmakla birlikte, nano/mikromotorların kanser teşhis ve tedavisinde kullanımı açıklanmıştır.