Benmari ve Ultrasonik Banyo Yöntemleriyle Isıtmanın Balların Kristalize Olması Üzerine Etkisi - Ethem Akyol; Mustafa Güneşdoğdu (Turkish Journal of Agriculture: Food Science and Technology, 2019)
Bu çalışma; ultrasonik banyo ve benmari yöntemleri ile ısıl işlem uygulanan kristalize katı ve sıvı polifloral çiçek ile pamuk ballarının yaklaşık 1 yıl oda ısısında depolama şartlarında rekristalizasyon-kristalizasyon oluşumunun belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Yerel arıcılardan temin edilen kristaize katı ve sıvı bal örneklerine 25°C ve 50°C sıcaklıkta 2 saat süre ile ultrasonik banyo ve benmari ısıl işlemleri uygulananmıştır. Herhangi bir işlem uygulanmayan bal örnekleri karşılaştırma amaçlı kontrol gurubu olarak kullanılmıştır. Ultrasonik ısı uygulaması yapılan ballarda ortalama kristallenme oranı %8,75 iken benmari yöntemiyle ısıl işlem uygulanan gruplardaki ballarda ortalama kristallenme oranı %31,25 olarak bulunmuştur. Kontrol grubunda ise ortalama kristallenme oranı %90 olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak uygulanan ısıl işlemlerin kristallenmeye etkileri arasında önemli farklılıklar bulunmuş ve balların kristallenmemesi için 2 saat süreyle 50°C ultrasonik banyo yönteminin etkili bir uygulama olacağı belirlenmiştir.