Korišćenje otpadne toplote u prehrambenoj industriji primenom kompresorske toplotne pumpe - Mladen Josijević; Vanja Šušteršič; Vladimir Vukašinović; Dušan Gordić; Dubravka Živković; Jelena Nikolić (Energija, Ekonomija, Ekologija, 2024)
Industrija hrane i pića je značajna industrijska grana u pogledu potrošnje energije. Ona učestvuje sa oko 30% u ukupnoj potrošnji finalne energije u sektoru industrije. Od ukupne količine energije koja se potroši u ovoj industrijskoj grani najviše se troši na konverziju u toplotnu energiju i na procese hlađenja. Prema istraživanjima čak 30% toplotnih tokova u prehrambenoj industriji gubi se na kraju procesa u vidu otpadne toplote, koja je najčešće relativno niske temperature. Utvrđivanjem postojanja izvora otpadne toplote adekvatnog energetskog potencijala i primenom toplotnih pumpi moguće je podići temperaturni nivo na vrednost koja zadovoljava zahteve procesa. Mapiranje izvora otpadne toplote, utvrđivanje energetskog potencijala tih izvora i izbor optimalne snage toplotne pumpe moguće je izvršiti samo sistematskim pristupom i detaljnom analizom postrojenja.