Bildeboka som kunstopplevelse – Underliggjørende virkemidler i Shaun Tans crossover bildebok Sommerregler<subtitle>The picturebook as art experience – Estrangement in Shaun Tan’s crossover picturebook Rules of Summer</subtitle> - Hannah Aukland (Barnelitterært Forskningstidsskrift, 2023)
Omdreiningspunktet for denne artikkelen er Viktor B. Sklovskijs begrep underliggjøring. Underliggjøring skjer når et kunstverk skaper store tolkingsrom gjennom ulike estetiske kvaliteter. Målet med artikkelen er å utforske, gjennom analyse, estetiske kvaliteter i Shaun Tans Sommerregler (2014 [2013]) i lys av Sklovskijs underliggjøringsbegrep. Problemstillingen er følgende: Hvilke estetiske kvaliteter i Shan Tans bildebok Sommerregler kan bidra til underliggjøring hos leseren? Analysen er strukturert etter fire kategorier av underliggjøring: fiksjonssynteser, paradoksal ikonotekst, innovative metaforer og fragmenter. Kategoriene jeg har definert i det analytiske arbeidet, impliserer et eklektisk teoretisk grunnlag fra litteraturteori og kunstteori som gjennom ulike perspektiver kan kaste lys over underliggjørende virkemidler i Shaun Tans Sommerregler.