KOAHLI BİREYLERDE SOLUNUM EGZERSİZİ VE İNHALER CİHAZ KULLANIMININ BAZI SEMPTOMLARA VE PSİKOSOSYAL PARAMETRELERE ETKİSİ - Pınar Yıldız Gülhan; Zeynep Arabacı; Ergün Hasgül; Ayşe Özdemir (Sağlık Akademisi Kastamonu, 2022)
Amaç: Bu çalışma kronik obstrüktif akciğer hastalığı olan bireylerde solunum egzersizleri ve inhaler cihaz kullanımının dispne, yaşam kalitesi, anksiyete, depresyon üzerine olumlu etkisini incelemek amacı ile yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma tek grup, ön test-son test düzeninde, yarı deneysel olarak 30 KOAH tanılı yetişkin hasta ile yapılmıştır. Araştırma verilerinin analizinde SPSS 22 paket programı kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel ve parametrik ve non-parametrik testler kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık için p