Skolen som reformasjonsprosjekt i Norge på 1500–tallet - Helje Kringlebotn Sødal (Teologisk Tidsskrift, 2019)
Artikkelen undersøker latinskolens utvikling i Norge de første 70 årene etter innføringen av reformasjonen. Brudd og kontinuitet med middelalderskolen drøftes. Skiftet av styringsstruktur fra kirken til kongen og embetsverket fremheves som det største bruddet. Til tross for at latinskolen var den viktigste presteutdanningsinstitusjonen på 1500–tallet, ble den ikke en ren kirkeskole. Jeg argumenterer mot oppfatninger om at skolen forandret seg lite, og at reformasjonen virket negativt inn på den. Tvert om viser jeg at latinskolene ble utbygd og fikk stor betydning for implementeringen av selve trosskiftet. Jeg argumenterer også for at skolene i Norge kunne være tjent med sentralstyringen.