HOKAND HANLIĞINDA UYGURLAR - Şerali KOLDAŞEV (Uluslararası Uygur Araştırmaları Dergisi, 2017)
faaliyetleri araştırılmaktadır. Yazılı kaynaklar ve bilimsel araştırmalara dayanılarak onların Hanlıktaki siyasi, sosyal ve iktisadi süreçlere katılım derecesi incelenmiştir. Uygurların Hokand Hanlığının merkezi toprakları olan Fergana bölgesindeki birçok yerleşim merkezinde yerleşik hayat sürdüren toplumlar arasında yaşadıkları, inşaat ve sulama işlerinde faaliyet gösterdikleri, Hotan-arık, Çinabad gibi kanallar kazdıkları, Hanlığın merkezi arazilerinde bulunan göçebe toplumların yerleşik hayata geçmelerine katkıda bulundukları anlaşılmaktadır. Onların çiftçilik ve zanaatla uğraştıklarına dair bilgiler bulunmaktadır. Doğu Türkistanlı Uygurların Hokand Hanlığında edindikleri rolü özetleyecek olursak, onların 19. yüzyıl boyunca Çin baskısından kaçarak Hanlık topraklarına sığındıkları, bazen de Hokand hanlarının Çin’e karşı yürüyüşleri sırasında Uygurları Fergana bölgesine göçe davet ettikleri anlaşılmaktadır. Sayıları birkaç bini aşan Doğu Türkistanlılar, Hanlığın Nemengan, Andican, Hokand, Hocend, Oş gibi başlıca şehirlerine ve onların civarlarına taşındıkları ve zamanla yerli ahaliye karıştıkları görülmektedir.