Odgojni akt u oblikovanju suda ukusa - Mirko Lukaš; Dean Cikovac (Nova Prisutnost, 2022)
Rad prikazuje odnos estetike i pedagogije razmatrajući aspekte suda ukusa u odgojno-obrazovnom kontekstu. Usmjerava se na istraživanje mogućnosti subjektivnog i objektivnog određenja suda ukusa kritički razmatrajući moguće problemske implikacije koje nastaju zauzimanjem takvih pozicija u nastojanju njegova određenja. Razmatranjem koncepata suda ukusa rad donosi temeljne odrednice njegova razumijevanja u okviru estetike kao filozofske discipline oslanjajući se poglavito na Humeova i Kantova djela kao izvore i temelj za promišljanje odgojne uloge u njegovom oblikovanju. Analizom ključnih odrednica suda ukusa u njihovu mišljenju pružaju se implikacije putem kojih se iznosi povezanost, relevantnost i nužnost oblikovanja suda ukusa putem odgojno-obrazovne djelatnosti. Stoga rad ukazuje na potrebu za odgojem i obrazovanjem kao neizostavnim čimbenicima koji, osim što produbljuju razumijevanje estetskih vrijednosti, imaju utjecaj na oblikovanje njegove kvalitete i profinjenosti.