Sammenhengen mellom dannelse og kompetanse - elevens metakognitive læringsprosess - Lillian Gran (Læring og Medier, 2016)
Denne artikkelen undersøker sammenhengen mellom begrepene kompetanse og dannelse i et allment skoleperspektiv. Nåtidens læreplaner består i stor grad av kompetansemål der det er et implisitt dannelsesperspektiv. Metoden som er brukt her er en konseptuell begrepsanalyse inspirert av Paul Opdals forståelse av begrepene (Måseide, 2014). Hans argumentasjon handler om at pedagogikkens dannelsesfunksjon kun er mulig å realisere om pedagogikk underkastes en kritisk begrepsanalyse (Måseide, 2014). Artikkelens bidrag er knyttet til høyere ordens- tenkning, de metakognitive prosessene og vil kunne peke på momenter som berører elevers dannelsesprosess.