CONFLICT AL LEGILOR PENALE ÎN TIMP: CAZUL LEGII PENALE INCRIMINATOARE (NOVATIO LEGIS), AL LEGII PENALE DEFAVORABILE (NOVATIO LEGIS IN PEJUS – LEX GRAVIOR) - Drăgălin PĂDURE; Stela BOTNARU (Studia Universitatis Moldaviae: Stiinte Sociale, 2020)
În acest articol sunt conceptualizate legile penale defavorabile în timp prin analiza tipurilor acestora și prin identificarea regulilor de aplicare a legilor penale care înaspresc pedeapsa sau înrăutățesc în alt mod situația persoanei vinovate de săvârșirea infracțiunii. Autorii au elaborat o tipologie doctrinară a legilor defavorabile și au demonstrat faptul că Novatio legis, Novatio legis in pejus și Lex gravior consituie formele principale ale legii defavorabile care este expres prevăzută de legiuitor în alin.(2) art.10 din Codul penal al Republicii Moldova. În contextul analizat autorii au exemplificat regulile propuse de identificare a legii penale defavorabile. Concluziile formulate au drept scop îmbunătățirea doctrinei contemporane a dreptului penal substanțial.   Disagreement of criminal laws in time: case of the incriminating criminal law (Novatio legis) and unfavorable criminal law (Novatio legis in pejus – lex gravior) In the limits of this scientific article there have been conceptualised unfavorable criminal laws by means of analysis of its types and rules’ identification concerning the criminal laws which institute a severe punishment or otherwise worsen the situation of the person who is guilty in commission of crime. Authors elaborated a scientific typology of unfavorable laws as well as demonstrated that Novatio legis, Novatio legis in pejus and Lex gravior constitute the basic forms of unfavorable laws whic are expressely provided in the paragraph (2) article 10 of the Criminal code of the Republic of Moldova. Un the realm of this study the autohrs have exemplified rules of the unfavorable law identification. The obtained results could be used in the process of imporvement of the Substantive Criminal Law.