Elastik Yarı Sonsuz Düzlem Üzerine Oturan Ağırlıklı Tabakanın Sonlu Elemanlar Yöntemi Kullanılarak Sürtünmesiz Temas Problemi Analizi - Talat Şükrü Özşahin; Alper Polat; Yusuf Kaya (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 2018)
Bu çalışmada, elastik yarı sonsuzdüzlem üzerine oturan ve rijit iki blok ile yüklenmiş homojen tabakada süreklitemas probleminin karşılaştırmalı analizi yapılmıştır. Elastisite çözümden eldeedilen sonuçlar, sonlu elemanlar yöntemi (SEM) kullanılarak elde edilensonuçlarla kıyaslanmıştır. Problemde bütün yüzeylerin sürtünmesiz olduğu kabuledilmiştir. Problemin iki boyutlu SEM analizi ANSYS paket programı kullanılarakgerçekleştirilmiştir. Bloklar üzerindeki Q ile P yüklerinin farklı yüklemekoşullarında analizleri yapılmıştır. Homojen tabaka ile elastik yarı sonsuzdüzlem arasındaki ilk ayrılma yükü ve ilk ayrılma uzaklıkları (xcr,λcr) ile σy normalgerilmeleri elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlar grafik ve tablo halinde gösterilmiştir.