Diş Hekimliğinde Fotopolimerizasyon ile 3 Boyutlu Üretim Yöntemleri ve Kullanım Alanları - Serkan Sarıdağ; Melisa Özay (Selcuk Dental Journal, 2023)
Son yıllarda üretim teknolojilerinin hızla gelişmesiyle, 3 boyutlu yazıcıların kullanımında dikkat çekici bir artış yaşanmıştır. Havacılık, savunma, sanat ve tasarım alanlarında kullanılan 3 boyutlu üretim teknolojileri; diş hekimliğinde de önemli bir yere sahip olmuştur. Farklı metodlarda kullanılan birçok materyal ile hasta ve hekim konforu artırılmakta ve çalışma süresi kısaltılmaktadır. Yeni üretim yöntemleri; alçıdan model dökümü ve braketlerle ortodontik tedavi gibi geleneksel yöntemlerin aksine tedavilerin verimini ve başarısını ileri düzeye taşımış ve birçok yeni gelişmeye de olanak sağlamıştır. Fotopolimerize rezinler; protez kaide materyali, obturator, geçici kron-köprü üretiminin yanı sıra, dental eğitim alanında model eldesinde de kullanılmaktadır. Bu derlemenin amacı; ışıkla polimerize olan rezinlerin 3 boyutlu üretim sürecindeki kullanım alanları hakkında genel bir bakış açısı sunmaktır. Ayrıca eklemeli üretim teknolojileri, bu teknolojilerde kullanılan materyaller, avantaj ve dezavantajları hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştır.