Turystyka aktywna : pojęcie, rodzaje i formy - Rajmund Tomik (Studia Periegetica, 2015)
Turystyka aktywna uznawana jest w literaturze angielskojęzycznej, obok turystyki widowisk sportowych i nostalgicznej turystyki sportowej, za jedną z form turystyki sportowej. Cechą turystyki aktywnej jest podróżowanie w celu uprawiania różnego rodzaju sportów, bycia aktywnym fizycznie. Formami turystyki aktywnej są: turystyka kwalifikowana, ekstremalna i przygodowa. Turystyka aktywna może być uprawiana w różnych środowiskach: lądowym, wodnym i powietrznym, zarówno w okresie letnim, jak i zimowym, w formie wyjazdów jednodniowych, weekendowych i wielodniowych. Celem pracy jest autorska próba zdefiniowania pojęcia "turystyka aktywna", z uwzględnieniem jej podstawowych form i rodzajów, na podstawie literatury światowej i opisów tej formy turystyki w literaturze krajowej.(abstrakt oryginalny)