ФОРМУВАННЯ ВРОЖАЙНОСТІ ТА ТЕХНОЛОГІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ЯКОСТІ БУРЯКІВ ЦУКРОВИХ ЗАЛЕЖНО ВІД СИСТЕМ ФУНГІЦИДНОГО ЗАХИСТУ ТА МІКРОДОБРИВ - А. В. Потапов; М. Б. Грабовський (Подільський вісник: сільське господарство, техніка, економіка, 2023)
Наведено результати вивчення впливу систем фунгіцидного захисту та мікродобрив на формування врожайності, виходу цукру та технологічних показників якості буряків цукрових. Дослідження проводились у 2020–2022 роках на Приватному сільськогосподарському підприємстві «Агрофірма «Світанок»» Васильківського району Київської області за такою схемою: Фактор А. Гібриди буряку цукрового. 1. Пушкін; 2. Акація. Фактор В. Застосування мікродобрив. 1. Контроль без мікродобрив; 2. YaraVita Bortrac 150 (3 л/га); 3. YaraVita Mancozin (1 л/га). Фактор С. Фунгіциди. 1. Контроль (без застосування фунгіцидів); 2. Штефстробін (0,6 л/га) + Штефозал (0,5 л/га) + Штільвет (0,1 л/га) 3. Церкоштеф (0,5 л/га) + Штефстробін (0,6 л/га) + Штільвет (0,1 л/га) 4. Церкоштеф, к. с. (0,5 л/га) + Штефозал (0,5 л/га) + Штільвет (0,1 л/га). Установлено, що найвища врожайність коренеплодів буряків цукрових гібридів Пушкін і Акація отримана за комбінованого поєднання фунгіцидного захисту Церкоштеф, к. с. (0,5 л/га) + Штефстробін к. с. (0,6 л/га) + Штільвет (0,1 л/га) та мікродобрива YaraVita Mancozin – 53,7 і 60,4 т/га відповідно. Різниця між третім і четвертим варіантами застосування фунгіцидів була недостовірною та коливалась у роки досліджень у межах 0,2–0,6 т/га. Гібрид буряків цукрових Акація за врожайністю коренеплодів перевищував гібрид Пушкін на 6,0 т/га. У середньому за роки досліджень цукристість коренеплодів гібридів буряків цукрових Пушкін і Акація становила 16,7 і 16,9 %. За умови комплексного застосування мікродобрива YaraVita Mancozin (1 л/га) і фунгіцидного захисту Церкоштеф, к. с. (0,5 л/га) + Штефстробін к. с. (0,6 л/га) + Штільвет (0,1 л/га) або Церкоштеф, к. с. (0,5 л/га) + Штефозал (0,5 л/га) + Штільвет (0,1 л/га) отримано максимальний збір цукру в обох досліджуваних гібридів – 9,2 і 10,6 т/га. Використання фунгіцидів дозволило збільшити цукристість коренеплодів, у середньому по гібридах, на 0,9–1,1 %, а мікродобрив YaraVita Bortrac (3 л/га) і YaraVita Mancozin (1 л/га) – на 0,6 і 0,8 %, порівняно з контрольними варіантами. Найкращі показники технологічних якостей коренеплодів спостерігали в гібридів Пушкін і Акація за комбінованого застосування мікродобрив і фунгіцидів, вміст кондуктометричної золи та зольних елементів був найнижчими, а розрахунковий вихід цукру та доброякісність очищеного соку – найвищими.