Ana Dili Eğitimi Dergisinde Yayımlanan Makalelerin Bibliyometrik Analizi - Beytullah KARAGÖZ; İmran KOÇ ARDIÇ (Ana Dili Eğitimi Dergisi, 2019)
Bilgi aktarımı ve paylaşımı sürecinde alana özgü bilimsel dergilere büyük ihtiyaç bulunmaktadır. Ana Dili Eğitimi Dergisi (ADED), Türkçe eğitimi alanındaki araştırmalara ev sahipliği yapan hakemli bilimsel bir dergidir. Ana Dili Eğitimi Dergisi, 2013 yılından bu yana kesintisiz olarak yayın hayatını sürdürmektedir. Dergi yılda dört sayı olarak yayımlanmaktadır. Derginin tüm sayılarına Dergipark üzerinden açık erişim politikasıyla ücretsiz olarak ulaşılabilmektedir. Bu çalışmada 2013-2018 yılları arasında Ana Dili Eğitimi Dergisinde yayımlanan makalelerin bibliyometrik özellikler bakımından incelenmesi amaçlanmıştır. Dergide yayımlanan makaleler bibliyometrik yaklaşımla incelenerek çeşitli açılardan karşılaştırmalar yapılmış ve bazı sonuçlara ulaşılmıştır. Bu bağlamda Ana Dili Eğitimi Dergisi toplam makale sayısı, makalelerin yayın dili, makalelerin sayfa sayıları, makalelerin yazarlık durumları, yazarların çalıştıkları kurumlar, yazarların unvanı, makalelerin değerlendirme süresi, makalelerdeki kaynak türleri, makalelerdeki kaynakça sayılarının dağılımı, makalelerin konu dağılımı açısından incelenmiştir. Araştırmanın bazı bulguları şunlardır: Dergide en çok yayın yapılan akademik yayın türü makaledir. Makalelerin tamamına yakını Türkçedir. Dergide en çok makale yayımlanan yıl 2018 (f=68) olmuştur. Makale sayfa sayılarının %34’ü 16-20 sayfa aralığında yoğunlaşmaktadır. Dergideki yayınlar çoğunlukla iki yazarlıdır. Dergiye katkı sağlayan yazarların çoğunluğu “Dr. Öğr. Üyesi/Yrd. Doç. Dr.” unvanlıdır. Ana Dili Eğitimi Dergisine en çok katkı yapan araştırmacılar Gazi Üniversitesi, Milli Eğitim Bakanlığı ve Mustafa Kemal Üniversitesi adreslidir. Dergide en sık atıf yapılan kaynak türü, dergidir (makale).