MANYAS GÜNEYİNİN (BALIKESİR) JEOLOJİSİ VE MAVIŞISTLERIN TEKTONİK KONUMU - Erkan TANYOLU (Bulletin of the Mineral Research and Exploration, 1988)
Çalışılan bölge esas olarak Sakarya zonuna ait Karakaya kompleksi birimlerinden ve Neojen çökel ve magmatik kayalarından oluşur. Bunlar dışında ufak bir mavişist klibi Karakaya kompleksi üzerinde yer alır. Karakaya kompleksi, incelenen alanda Nilüfer biriminden ve bunu tektonik olarak üzerleyen Triyas kırıntılı kayalarından (Hodul birimi ve Orhanlar grovakı) yapılmıştır. Nilüfer biriminin alt kesimlerini metabazit-metapelit-mermer ardalanması, üst kesimlerini ise tekdüze mermerler oluşturur. Yeşilşist fasiyesinde metamorfizma geçirmiş olan Nilüfer birimin metamorfizma yaşı muhtemelen Geç Triyastır. Nilüfer biriminin üzerinde tektonik dokanakla Permiyen ve Karbonifer yaşta neritik kireçtaşı ve seyrek spilit blokları kapsayan kırıntılı kayalar bulunur. Bunun dışında mavişist metabazitlerinden oluşan ufak bir klip Manyas güneyinde Nilüfer birimi ve Triyas kırıntılı kayaları üzerinde yer alır. Mavişist metamorfizmasmın yaşı Mustafakemalpaşa güneyindeki mavişistlerde yapılan yaş tayinlerine göre Geç Kretasedir. Mavişistlerin satha doğru yükselmeleri de büyük ölçüde Geç Kretasenin sonlarında gelişmiştir. Bu durumda mavişistlerin Karakaya kompleksi birimleri üzerine bindirmesi muhtemelen Paleosende kıta-kıta çarpışması sırasında meydana gelmiştir. Esas mavişist kuşağının klibin güneyinde yer aldığı düşünülürse, bindirme yönünün kuzeye doğru olduğu ortaya çıkar. Bu durum, Alpler'de olduğu gibi, Batı Anadoluda da kıta-kıta çarpışması sırasında çarpışma kuşağının ana verjansına ters yönde, ters bindirmelerin (retroşariyaj) geliştiği gösterir.